Yamaha Genos, een evolutie en revolutie in één!

//Yamaha Genos, een evolutie en revolutie in één!

Yamaha Genos, een evolutie en revolutie in één!

2017-10-05T14:10:35+00:00 5-10-2017|

Inleiding

De succesvolle Tyroslijn van Yamaha, die begon in 2002 met de Tyros en eindigde met de Tyros5 in 2013, is officiëel beëindigd. De nieuwe lijn professionele keyboards heet Yamaha Genos. Met een fantastische klank, flexibele, real-time controle over uw spel en gemakkelijke bediening voelt de Genos zich als een vis in het water op het podium en in de studio. Ook voor de thuisspeler is de Genos een feest.

Vertrouwd en nieuw tegelijk

Om met de huidige Tyros- en PSR-spelers te beginnen: u zult snel uw nummers kunnen spelen. De Genos is nog steeds een arranger keyboard met styles, fills, intro’s, outro’s, multipads en registraties. Uw huidige registraties werken op de Genos ook. Het instrument is bij uitstek geschikt om complete nummers live te brengen. En daar houdt de vergelijking met de Tyros op.

Professioneel en toegankelijk

Yamaha realiseerde zich dat het gebruik van styles ook goed tot zijn recht komt in live situaties, bij componeren en in studio producties. Daartoe was het nodig de Genos professionele kwaliteiten te geven terwijl de bediening er van zo eenvoudig mogelijk moest zijn, zonder in te leveren op functionaliteit. Een lastige taak met moeilijke keuzes, waarin Yamaha met succes is geslaagd. U kunt de Genos bedienen zonder dat u er veel bij na te denken, waardoor u in uw creatieve stroom blijft.

Het scherm

Het scherm is een stuk groter geworden en is voor het eerst op een Yamaha keyboard aanraakgevoelig. De complete interface is opnieuw geprogrammeerd en veel overzichtelijker. Het scherm is niet meer van positie te veranderen; het ligt vast verzonken in het instrument. Dit is vooral prettig voor spelers die optreden: het opstaande scherm is toch een barrière tussen de muzikant en het publiek. Het scherm reageert soepel op aanrakingen.

Directe controle

De negen schuifregelaars die bij de Tyros5 onder het scherm zaten, zijn verhuisd naar de linkerkant van het scherm. Een goede keuze, want daardoor zijn de regelaars langer geworden en prettiger te bedienen. Een speciaal scherm boven de schuiven geeft de waarde van elke schuif aan.

Boven deze schuifregelaars zijn zes draaiknoppen gepositioneerd, die gebruikt kunnen worden voor diverse instellingen, zoals nagalm, chorus, style retrigger en nog veel meer. Zelf kunt u instellen welk effect elke knop moet hebben. Het draaien aan de knoppen en schuiven heeft onmiddellijk effect op het geluid en zo kunt u tijdens het spelen het geluid nauwkeurig sturen.

Witte poortknoppen

Aangezien het scherm nu een prominente plaats heeft ingenomen in de bediening van de Genos, zijn er veel knoppen verdwenen. De knoppen voor het kiezen van styles en voices heeft Yamaha verplaatst van de bovenkant van het instrument naar de linkerkant van het scherm. Dit werkt snel en is overzichtelijk. Om snel de juiste plek te vinden in de schermen heeft Yamaha zes witte “poort”knoppen rechts van het scherm geplaatst. De eerste is Home en daarmee gaat u meteen naar het beginscherm. Erg handig, want hiermee komt het meerdere malen op Exit drukken om op het beginscherm van de Tyros te komen, te vervallen. Andere poortknoppen (Engels: gateway) leiden direct naar style, voice, song, menu en playlist. Deze laatste functie maakt het heel eenvoudig om registraties op een bepaalde volgorde te plaatsen, bijvoorbeeld voor een optreden.

Joystick

De vertrouwde pitch bend- en modulatiewielen zijn vervangen door een joystick, vergelijkbaar met de Yamaha PSR-A3000. Hiermee kunt u gemakkelijker en nauwkeuriger pitch bend toepassen bij gitaren bijvoorbeeld. Dit doet u door naar rechts of links te bewegen. Als u naar voren duwt, wordt het geluid gemoduleerd. Als u de joystick naar u toe trekt, activeert u een effect, zoals een wah-effect.

Andere uitbreidingen

De registratiebank is uitgebreid van acht registraties naar tien registraties. WiFi is nu standaard ingebouwd. U heeft geen aparte WiFi USB stick meer nodig. Arpeggiators zijn een onderdeel van de Montage en de PSR-S970/770 en zitten nu in uitgebreide vorm ook in de Genos. De Genos kent ook Megavoice arpeggio’s waarmee realistische strumgitaren kunnen worden gespeeld. De Genos is er uitsluitend in een 76-toetsenvariant. Door de zijkanten smaller te maken, is de Genos echter slechts 10cm breder dan de Tyros5-61! Yamaha heeft goed geluisterd naar mensen die optreden met een arranger en heeft de Genos een stuk lichter gemaakt. De 76 toetsenversie is lichter dan de 61 toetsenversie van de Tyros5!

Yamaha Genos klank

Allemaal goed en wel, maar hoe klinkt de Genos? Want dat is uiteindelijk toch een van de belangrijkste aspecten van een keyboard. Het is het engineerteam van Yamaha wéér gelukt om een flinke stap vooruit te maken. De Genos klinkt fantastisch. Als we de klank van de Tyros 4 omschrijven als “een zeer goed keyboard”, en de Tyros 5 als “liedjes op de radio”… de Genos klinkt gewoon “echt”. Dit moet gehoord worden om te geloven. Wat een prachtige sound!

De concertvleugel, soms een kritiekpuntje van de Tyros, is nu gesampeld van de CFX vleugel van Yamaha zelf. Ook een complete C7 vleugel is als klank voorhanden. Een effectprocessor zorgt voor de toevoeging van resonantiegeluid, waardoor het geheel zeer realistisch klinkt. Ook de electronische orgels klinken nu zoals het origineel.

Revo drums

Vanaf de PSR-S970 en de Tyros5 heeft Yamaha audiostyles geïntroduceerd. Dit zijn styles waarbij het drumspoor niet meer door MIDI wordt gespeeld, maar een audio-opname van een echt drumstel. Je kunt nog steeds het tempo van de style veranderen, zonder dat je dat hoort. Een knappe prestatie van Yamaha, maar het komt met een prijs: je kunt aparte drumklanken niet veranderen. Voor de Genos heeft Yamaha de audiodrums verwijderd en weer terug vervangen door MIDI drums. Maar, dit keer met een twist: de drumklanken variëren, net zoals in het echt. Een drummer slaat immers elke slag op de snare op een net andere plek, waardoor elke snare- of hihatklank iets anders klinkt. De Revo drums van Yamaha simuleren dit. Elke keer dat een snare of hihat gespeeld wordt, klinkt het net een beetje anders. Dit principe heet Wave Cycling en maakt dat de drums zeer levendig en realistisch klinken, terwijl u toch alle flexibiliteit van MIDI drums behoudt! Ook dit moet u horen om te geloven. In één van de styles zit een ritmisch gespeelde tamboerijn. Als u uw ogen dicht doet lijkt het alsof er iemand daadwerkelijk op een tamboerijn speelt. Het is niet meer te horen dat het uit een “machine” komt.

Effecten

Bij de overgang van de Tyros4 naar de Tyros5 zijn de effecten fors verbeterd en nu doet Yamaha daar weer een schep bovenop. De nagalm en effecten doen niet onder voor professionele studioeffecten.

Speelbaarheid

De toetsen voelen veel beter aan. Ze vertalen perfect uw speelintentie naar de klank. Of u nu speelt met een pianoklank of een zeer realistische cello, uw dynamiek, uw stemming wordt uitstekend uitgedrukt in het volume en klank van de voice. Het is net of de Genos u moeiteloos begrijpt.

Speelplezier

Bovenstaande is eigenlijk nog maar een stukje van alle nieuwe mogelijkheden. Er is nog zoveel meer te vertellen en ontdekken. Ook wij kunnen niet wachten om een Genos in de winkel te hebben en ons er verder in te verdiepen. Het is gewoon ontzettend leuk om op dit prachtige instrument te spelen! Intussen kunt u alvast een kijkje nemen op onze Genos videopagina, waar alle officiële Yamaha video’s te vinden zijn. Ook hebben we alle specificaties in het Nederlands voor u op een rij gezet. De specificaties van de Yamaha Genos vindt u op deze pagina.