Indrukwekkende tweede video van Yamaha Genos!

//Indrukwekkende tweede video van Yamaha Genos!

Indrukwekkende tweede video van Yamaha Genos!

2017-09-15T16:00:38+00:00 15-9-2017|

Deze tweede video was wederom zeer professioneel… en als u het ons vraagt zeer mooi en smaakvol opgezet.
De productiekosten ervan moeten sowieso een stuk hoger hebben gelegen dan de eerdere “Star Dust” teaser video.
Dit bevestigt ons wel in de gedachte, dat Yamaha erop inzet een grote klapper te gaan maken met deze nieuwe keyboardlijn.

Bevestigd in een aantal ideeën

Voor het gemak noemen dit maar even de “Rhythm” teaser en het bevat een paar close-ups van de Genos. Een paar bevestigingen van eerdere vermoedens:

  • een touch screen;
  • dit scherm is gekanteld, verzonken en niet fysiek verstelbaar;
  • een nieuwe gebruikersinterface, waarbij het selecteren van styles zeer sterk doet denken aan de Yamaha Montage: links de categorie ’knoppen’ en rechts de ‘sub’ keuze, oftewel: de uiteindelijke style binnen de categorie.
  • meer ruimte om style-namen (en waarschijnlijk andere namen) voluit te kunnen schrijven;
  • sliders die sterk doen denken aan orgel-drawbars… dus zou er ook in de Genos weer een Organ World zitten?
  • Een display boven de zes draaiknoppen, die de functies en waarden van de knoppen en daaronder gelegen schuifregelaars weergeven. In de video is “Chorus” en “Reverb” af te lezen van dit display.

Een volledig nieuwe style engine

De grote onthulling in deze video is toch onmiskenbaar de soundtrack… Okay, een live-opname van een vrouwenstem en misschien een paar andere sporen… maar de rest is toch echt afkomstig van de ingebouwde style engine van de Genos.
Het orkest speelt een ‘lick’ die steeds weer herhaald wordt. Dit wekt bij ons de indruk, dat u een audiofragment kunt importeren in de style engine… en dat de Genos ervoor zorgt, dat dit fragment binnen de style met uiteraard het juiste tempo wordt ingepast… en dat dit geheel naadloos en synchroon geloopt wordt.
We hebben nog niet duidelijk kunnen concluderen, of de style volledig gebaseerd is op audiosporen, of toch ook nog MIDI parts bevat. Zijn er ook MIDI-sporen, dan had Paul gelijk (styles die audio – en veel méér dan alleen drum audio – met MIDI combineren).

Wat heeft u aan de Genos?

De soundtrack klinkt waanzinnig goed, laat daar geen misverstand over bestaan. Maar we blijven nog zitten met een paar grote vragen:
Hoe klinken de styles, als u geen beschikking hebt over een live-orkest in uw huiskamer, zolderkamer, muziekruimte, of studio? Met andere woorden: wat heeft een enthousiaste, muzikale keyboardspeler precies aan de Genos? Hoe klinken de ‘normale’, ingebouwde voices van de Genos? Net zo realistisch als de opgenomen voices?

En tot slot de vraag: wat brengt dit keyboard aan toegevoegde waarde op de markt?

Het combineren van loops om muziek te maken is – met ‘gepaste’ overdrijving – zo oud als de weg naar Rome… het is een deel van de markt, dat al jarenlang volledig wordt beheerst door computer DAW’s en VSTi’s (virtuele instrumenten).
Zit de kracht van de Genos hem dan in de mogelijkheid om deze “Rhythm” soundtrack LIVE te kunnen spelen? Dus u legt uw akkoorden neer en het keyboard speelt de opgenomen audio af ‘in’ úw akkoorden?
DAT zou wel echt HEEL cool zijn…